Pengalaman Mendaki Gunung Kinabalu Part #1

Assalamualaikum.

Hai korang. Sihat tak? Rasanya terlalu lama uzu tak menulis tentang peribadi diri sendiri dalam blog uzu ni kan? Memandangkan ada benda uzu nak kongsi, so uzu ambil kesempatan berkongsi pengalaman uzu mendaki gunung kinabalu pada 08 October 2013 baru-baru ni.


Mula-mula uzu dan ahli kumpulan seramai 21 orang berkumpul di depan pejabat HQ Sabah Park untuk membuat pembayaran permit sebanyak RM25 dan RM8 untuk pengakutan ke tempat mula-mula mendaki . Kalau nak jalan kaki memang sejam dua baru sampai,so kemudahan pengangkutan berbayar disediakan.

Name tag disediakan beserta nama, nombor group dan tarikh pendakian. Kad ni diwajibkan pakai sepanjang pendakian untuk tujuan keselamatan.


Perasaan mula-mula tu memang nervous. Dapat ke naik? Mampu kah naik? Larat ka? Boleh ka? Macam-macam difikiran. Sebab uzu langsung tak buat persedian , maksudnya tak p joging , tak p exersice . So memang takut.

Keadaan cuaca pada ketika itu , hujan lebat. So kami semua diminta memakai rain coat a.k.a baju hujan dan ketika itu Uzu menggalas beg senerat 5kilo. Fuhhhh. Berat..!

Sebelum memulakan pendakian tu, kami diberi taklimat. Guide kata, even ada kekasih ke yang ikut mendaki ni sama, pacar ke, kalau dia tak larat, teruskan perjalanan. Biar guide yang urus. Sebab guide akan tunggu even korang lambat macam mana pun.

Telefon ?? off..!! Masuk dalam beg. Takut basah.. Tapi, jangan risau, kat sana ada line Maxis dan Digi.

Kami memulakan pendakian pada jam 9:50 pagi. Uzu mulakan langkah dengan langkah kanan beserta bismillah... Perasaan sangat takut sebab uzu tak dapat tidur pada malam sebelum mendaki tu. Takut mengantuk. Hehe

Tapi ....... Baru 5 minit mendaki... 

Korang rasa apa yang jadi? Hehehehe. Nanti uzu cerita lagi part #2 eh. Tapi banyak yang jadi. Banyak sangat dugaan pada hari tu.  Siapa yang nak tahu , boleh tunggu uzu update lagi sambungannya :) Uzu ngantuk. Nak tido. Good night. Salam :)

14 comments